yogamat Soorten

De yogamat deed pas halverwege de 20e eeuw zijn intrede, de eeuwen daarvoor werd naar tevredenheid yoga beoefend zonder yogamat. Toch ontstond er de wens voor comfort, hygiëne en meer, wat resulteerde in de ontwikkeling van de huidige yogamat.

Standaard yogamat

Onder de standaard yogamatten valt de all-round yogamat die geschikt zijn voor algemene yogavormen als Asthanga en   Een klassieke standaard yogamat is de Sticky yogamat Asana, deze is door de speciale noppenstructuur eenzijdig te gebruiken en is geschikt voor normaal mild gebruik. Doordat het comfort redelijk is, is een standaard yoga mat alleen geschikt voor milde yogavormen zoals mindfullness -, slow - en relax yoga.

Comfortabele yogamat

De comfort yogamatten geven een gerieflijk gevoel van warmte en genegenheid en zijn geschikt voor zowel yoga als meditatie. Deze milieuvriendelijke yogamat houdt de lichaamswarmte vast en voert transpiratie af. De wol is van hoogwaardige kwaliteit waardoor de yoga mat een lange levensduur heeft en nadien recyclebaar en biologisch afbreekbaar is. 

Hoge kwaliteit yogamat

De natuurrubber yogamat (latex) is bijna onverwoestbaar. Het materiaal wordt gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Eenderde van dit sap bestaat uit rubber, dit wordt gefilterd en verdund met water. Dit mengsel wordt behandeld met zuur om de rubberdeeltjes te laten stollen. Het rubber wordt tot dunne plakken gerold en gedroogd. Synthetische Rubber yogamatten (latex vrij) zijn eveneens van hoge kwaliteit maar zijn minder milieu vriendelijk.

Goedkope yogamat

Alle waar naar zijn geld, dit geldt ook voor yogamatten. Goedkope yogamatten zijn kwalitatief minder, de noppenstructuur, grip, demping, comfort en de levensduur laten te wensen over. De goedkope yogamat is vooral geschikt voor mensen die wiilen 'proeven' aan yoga om te ervaren of het beoefenen van yoga goed voelt.

Duurzame yogamat

De duurzaamheid van een yogamat geeft aan of een yoga mat lang of kort meegaat en de milieubelasting daardoor hoog of laag is. Een duurzame mat gaat veelal lang mee en belast het milieu zo min mogelijk, door grondstoffen te gebruiken die sterk zijn en zo natuurlijk mogelijk worden gewonnen. Natuurrubber is hier een goed voorbeeld van, de grondstof wordt gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom en de productie is zo milieuvriendelijk mogelijk.

Ecologische yogamat

Een Ecologische yogamat is bijvoorbeeld de Natuurrubber yogamat en de yogamatten van schapenwol. Deze matten zijn vervaardigd van natuurlijke producten, zijn eerlijk geproduceerd en zijn recyclebaar. De manier waarop de yogamat is vervaardigd doet niets af van de grip, hygiene, stroefheid en meer. Wel is het zo dat deze matten bewust worden gekozen uit het grote aanbod en passen bij de yogavorm die wordt beoefend.

Favoriete yogamat

Een favoriete yogamat is persoonlijk, past het materiaal, design, merk en meer bij u als yogi. 

Reis yogamat

De reis yogamat is vaak lichter dan de reguliere mat. Meest gebruikte zijn de yogaruggen en yogadekens. De yogarug is gemaakt van stevig katoen en kan daardoor ook gebruikt worden over een pvc yogamat.

Professionele yogamat

Een extreem sterke yogamat is de Asthanga, een PVC mat voor heel intensieve yogavormen. De mat is door het gebruikte materiaal minder comfortabel. De yogamat Diamant is versterkt met textielweefsels voor een superieure grip, een yogamat voor de hoogste eisen. Yogamatten van hoge kwaliteit zijn slijtvast, stroef, schokabsorberend en hebben een goede antislip laag.

Studio yogamat

De studiomat is gemaakt van zeer slijtvast en sterk materiaal wat zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Deze mat is gemaakt voor intensief allround gebruik.

Premium yogamat

Een professionele yogamat is de Rishikesh Premium, een comfortabele mat voor stabiliteit en veilgheid.

Yogamat op rol

De yogamat op rol is een sterke mat van PVC en geschikt voor allround gebruik. De rollen zijn verkrijgbaar in drie maten: 30 m x 60 cm x 3 mm; 30 m x 60 cm x 4,5 mm en 30 m x 80 cm x 4,5 mm. Het voordeel is dat de lengte van de mat zelf kan worden bepaald. 
Menu