Yogamat eigenschappen

Een yogamat moet passen bij de yogavorm die wordt beoefend. Zo zal de dynamische Power yoga vorm  om een andere yoga mat vragen  dan Vipassana yoga, waar de bewegingen zoveel mogelijk worden vertraagd. De passende yogamat zal aan verschillende eigenschappen moeten voldoen.  

 

 

                                

Yogamat en slijtvastheid

De mate van slijtage is zeer belangrijk bij het maken van een keuze voor een yogamat. Wanneer de matten goed worden onderhouden en normaal worden gebruikt, zullen de matten weinig slijten. De levensduur kan dus verschillen. Dit wordt onder andere bepaald door het materiaal, de dichtheid, transpireren, scherpe nagels en gebruiksduur.

Yogamat en grip

Een goede grip is zeer belangrijk voor een yogamat. Het zorgt ervoor dat de handen en voeten niet wegglijden tijdens de beoefening van asanas. Het biedt veiligheid en stabiliteit. Hoe stroever de yogamat, hoe meer grip. Het materiaal, externe omstandigheden en de productie bepalen de stroefheid van de yogamat. Een PVC of TPE mat zal namelijk minder grip hebben bij zweten dan bijvoorbeeld rubber of jute. De schapenwolmatten hebben het minste grip.

Yogamat en comfort

Het is comfortabeler om op een yogamat te zitten of liggen dan op een andere ondergrond. De mate van comfort is dus zeer belangrijk, om te kunnen ontspannen tijdens yoga of meditatie, dit is een persoonlijke kwestie. Comfortabelheid kan liggen aan stabiliteit, warmte vasthouden of veiligheid.

Yogamat en profiel

Het profiel van een yogamat zorgt voor een bepaalde grip. Hoe meer profiel, hoe meer grip. Grip is zeer belangrijk voor de beoefening van yoga. Handen en voeten zullen namelijk niet wegglijden bij een goede grip. Grip heeft ook weer te maken met de mate van stoefheid.

Yogamat en design

Yogamatten komen in allerlei designs voor, namelijk in verschillende kleuren, maten en materialen. Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Maar sommige kleuren hebben ook betekenis, de verschillende chakra-kleuren.

Yogamat en dikte, afmeting en gewicht

Dikte: De dikte van een yoga mat heeft te maken met comfort en stabiliteit. Hoe dikker de mat, hoe meer comfort maar hoe minder stabiliteit. Een dunne mat is vaak te hard waardoor er beknellingen kunnen ontstaan wanneer het lichaam het oppervlak raakt. Daarnaast is dikte ook een persoonlijke factor, het is wat u het prettigst vindt en hoe intensief de mat bijvoorbeeld wordt gebruikt.  

Afmeting: De afmeting is ook een belangrijke factor voor een yogamat. Niet alle mensen hebben dezelfde maten, de een is iets langer dan de ander. De gemiddelde lengte van een yogamat is 1,83 meter maar er bestaan ook matten die 2,00 meter lang zijn. Daarnaast kan de breedte ook variëren van 60-80 cm. Bij een breedte van 80 cm is de oefenruimte een stuk groter.

Gewicht: Het gewicht van een yogamat is handig om te weten, vooral als u de mat mee moet nemen naar een yogaschool of -studio want dan is het fijn om een lichte yogamat te hebben.

Yogamat en structuur

Yogamatten worden van verschillende materialen gemaakt. Bijvoorbeeld: rubber, PVC of schapenwol. De structuur is daarom verschillend. Alle matten hebben een hoge standaardnorm.

Yogamat en schokdempend

Een schokdempende yogamat is comfortabel omdat het de bewegingen opvangt. Zo is er minder kans op blessures.

Yogamat en levensduur

Goedkopere yogamatten hebben vaker een mindere levensduur. Maar door goed onderhoud aan de mat zal de levensduur langer zijn. Het ligt er ook aan wat voor soort yoga u beoefend. Een meer extremere vorm van yoga zal de mat meer belasten en daardoor zal de levensduur wat afnemen. Matten kunnen ook stuk gaan door scherpe nagels, want zelfs de beste yogamat kan kapot. Transpiratie beïnvloed ook de levensduur, wij raden aan om bij veel transpiratie gebruik te maken van een yoga handdoek of rug. Vergelijk de yogamat maar eens met een autoband, hoe goedkoper de banden en hoe slechter het rijgedrag van de bestuurder, hoe sneller de banden zijn versleten.

Yogamat en vocht- waterdoorlatend

Veel yogamatten zijn vocht- en waterdoorlatend. De matten zijn daardoor comfortabeler en behouden hun grip. De levensduur daarentegen is wat minder dan bijvoorbeeld een pvc mat door het zweet-absorberende vermogen.    

Yogamat en stevigheid

Een yogamat die steviger is dan andere yogamatten zal minder snel beschadigd raken. Zo is bijvoorbeeld natuurrubber een stevig materiaal  en gaan deze matten langer mee.

Yogamat en recycling

Onze yogamatten hebben een Europees erkend keurmerk, namelijk het Öko-tex kwaliteitskeurmerk. We hebben een 100 P2 certificaat en de matten zijn AZO vrij. Öko-tex stelt eisen op het gebied van milieuschadelijke stoffen als gewasbeschermingsmiddelen, schadelijke kleurstoffen en zware metalen.

Yogamat en zware metalen

Tijdens het productieproces wordt er niet gewerkt met zware metalen of andere schadelijke stoffen en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zodat de matten goed recyclebaar zijn.

Yogamat reinigen en onderhoud

De meeste yoga matten kunnen gewassen worden in de wasmachine tot maximaal 30 graden. Tenzij anders aangegeven en nooit te veel zeep gebruiken. De matten kunnen niet in de droger, maar uitgerold laten drogen. Om de anti-slip te behouden, afnemen met een warme doek en droogwrijven met een handdoek.

Wasadvies schapenwol yogamat:
De schapenwolmat kan niet in de wasmachine worden gewassen. De schapenwolmat mag niet gecentrifugeerd worden. De mat met de hand wassen in koud water en daarbij een goed wolwasmiddel gebruiken. Kleine verontreinigen kunnen het beste met een wolwasoplossing te behandelen. 's Winters kan de mat in de sneeuw worden neergelegd en/of laten bevriezen, daarna goed uitkloppen.

Yogamat en keurmerken

Onze yogamatten hebben een Europees erkend keurmerk, namelijk het Öko-tex kwaliteitskeurmerk. We hebben een 100 P2 certificaat en de matten zijn AZO vrij. Öko-tex stelt eisen op het gebied van milieuschadelijke stoffen als gewasbeschermingsmiddelen, schadelijke kleurstoffen en zware metalen.

Yogamat en prijs - kwaliteit

Alle waar naar zijn geld, dit geldt ook voor yogamatten. Goedkope yogamatten zijn kwalitatief minder, de noppenstructuur, grip, demping, comfort en de levensduur laten te wensen over. De goedkope yogamat is vooral geschikt voor mensen die wiilen 'proeven' aan yoga om te ervaren of het beoefenen van yoga goed voelt.

Yogamat en geur

Het produceren van PVC en TPE yogamatten gaat door middel van walsen. Aan de walsrol zit een heel dun laagje paraffine-olie, zodat de yogamat niet aan de wals blijft plakken. Deze olie kan de fabrikant niet geheel verwijderen, waardoor in het begin de yogamat een lichte rubbergeur afgeeft. Door de yogamat goed te reinigen met een milde zeep gaat de olie er (grotendeels) af.




Menu